Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

moze i ja bylabym w stanie ale taka pomysl samotnej wyprawy w nieznane miejsce na drugi koniec Polski wcale mi sie nie podoba 😉
ja zakochałam sie ( póki co wizualnie ) w wescie bo jeszcze sama nie probowalam.
Marzy mi sie zaganianie bydla kiedyyys kiedyyys 😉
a poza tym chetnie wybralabym sie na jakies westowe zawody ale w okolicy Pń brak takowych.

zapraszam na mego rumaka coby wsiąść ;-)

co do zaganiania bydła - tylko w Beskidach... i w sumie od 2-3 lat nie ma to już nc wspólnego z zaganianiem bydła... jak kilka lat temu... a raczej z pijacką burdą...

teraz w sobotę-niedzielę MP we Wrocku - 2h pociągiem = jedź
unicorna, ładnie, ładnie, ale pod siodełko załóż gruby pad, neoprenowy, filcowy, albo z misiem od spodu  😉
Będziesz jeździła z jakimś instruktorem westowym, czy sama się pobawisz? (widzę, że koń ma czanki w pysku, więc pytam)

Dodo szkoda, że taka impreza konna straciła swój klimat... ale tak jest wszędzie, jedziesz na zawody klasyczne, to nagle wszyscy przestają cię rozpoznawac z konia, jak jedziesz na hubertusa, to zawsze znajdą się "dżentelmeni" co nie wybierają w słowach, więc lepiej na imprezie do wieczora nie zostawac  🤔

Co do zawodów - ja teeeż chcę! widziałam na żywo tylko 4-5 dobrze jeżdżących westowców, a tam macie takie gwiazdy w zasięgu wzroku... 😜
unicorna
ile konik ma lat?
pamiętaj - że west to wcale nie czanki - można jeżdzić na snaffle, czy na bosalu, czanki sa dla koni starszych po 6 roku życia - na zawody, wcale nie trzeba na nich jeździć westu rekreacyjnego - zwłaszcza, że fryz i tak nie ustawi ci sie westowo - bo ma inną budowę

pod siodło koniecznie gruby PAD lub neopren ;-)
dziękuje 🙂 ten pad jest bardzo gruby choć może na zdjęciu tego nie widać 🙂 i pod padem jest jeszcze kocyk 🙂 zaczynam jeździć z instruktorem i właśnie on polecił mi czanki(ta ma akurat ruchome krążki w środku i jest łamana) - próbowaliśmy inne 🙂 na czance tej koń ma w końcu opuszczoną głowę  i czuje że całyjest bardzo wyluzowany a nie tak jak było kiedyś 🙂
to życze powodzenia
unicorna, ładnie, ładnie, ale pod siodełko załóż gruby pad, neoprenowy, filcowy, albo z misiem od spodu  😉
Będziesz jeździła z jakimś instruktorem westowym, czy sama się pobawisz? (widzę, że koń ma czanki w pysku, więc pytam)

Dodo szkoda, że taka impreza konna straciła swój klimat... ale tak jest wszędzie, jedziesz na zawody klasyczne, to nagle wszyscy przestają cię rozpoznawac z konia, jak jedziesz na hubertusa, to zawsze znajdą się "dżentelmeni" co nie wybierają w słowach, więc lepiej na imprezie do wieczora nie zostawac  🤔

Co do zawodów - ja teeeż chcę! widziałam na żywo tylko 4-5 dobrze jeżdżących westowców, a tam macie takie gwiazdy w zasięgu wzroku... 😜

No to koniecznie trzeba zobaczyć ;] Sama jeżdżę klasycznie ale w west jestem zakochana . 🏇
I jak tam? Jakieś zdjęcia z MP?
http://www.westernsport.pl/
Tu mnóstwo zdjęć. Jeszcze z poprzedniego tygodnia.
A ja przegladam wyniki MP i nasza Tuffy i jej cudny rudzielec znowu pięknie pojechali. Gratulacje  😅
Taniu dziękuję bardzo, zaczynam oglądanie w takim razie  :kwiatek: :kwiatek:
Mnie oglądanie zmęczyło po godzinie całkiem.
Tuffy Mistrzynią Polski i jej koń w senior też .
:kwiatek:
http://www.pecphoto.com/gallery/v/ZAWODY+I+IMPREZY+2009/
Jeszcze fotki z 4spins.
http://www.equinestream.com/

I jeszcze FILM!!!
I nawet  😅 występujemy zaraz na początku.
taniu edytuj posty    🤬
westowcy help!!

szukam siodła na araba. Mam westowe ale kompletnie nie pasuje na Złotą.
Ogłoszenia przejrzałam, dałam własne na wwr- ze szukam... dzwoniłam do osób handlujących sprzętem west.
Moze znacie osoby handlujące sprzętem, albo kogos kto ma konto na ebayu amerykanskim? Jest tam idealne siodło w bardzo przystępnej cenie, dobrej firmy, takie własnie jakiego szukam.

Tak apropos szukam uzywanego Circle Y ... Arabian 😉
Jesli ktos by cos wiedział, kto jeszcze handluje, sprowadza sprzęt- dajcie znac choćby na pw.

edit: siodło juz mam.. 😉
Jodzi, podaję stronę internetową człowieka, który może Ci pomóc. Pozdrawiam!http:
[i][b]//www.saddlery.pl/[/i][/b]
Westowcy!

Jaką podkładkę/pad polecacie pod siodło westowe?

miałam neoprenowo - lilcową, ale mimo dziur, koń był mocno zapocony, wręcz spieniony pod nią, teraz do mojego bezterlicowego mam specjalny pad, ale wydaje mi się on mimo wszystko za cienki, myślę nad czaprakiem westowym z miśkiem

Co dobrze amortyzuje? ładnie odprowadza pot? jest w miarę łatwe do czyszczenia?

mam coś takiego (ale w innym kształcie)
http://www.kinghorse.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.47.49&id_tow=1543
http://www.kinghorse.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.47.49&id_tow=830
Używam na zmianę obu. Sprawdzają się rewelacyjnie.!
W zimowe i mroźne dni zakładam też pad, który uszyłem ze skór baranich, jest naprawdę świetny, znakomicie zbiera wodę...

no i kupiłam miśka. Zwykłego, z natowy, dziś tylko stępowaliśmy, więc niewiele się spocił pod siodłem, myślę, że na zimę to będzie dobra opcja, a na cieplejsze dni poszukam do tego czasu coś z dziurkami

Figaro ten za 9 stów fajny, ale póki co nie stac mnie  😁
Nie martw się , oszczędzałem na niego przez pół roku, ale warto było. Jeżeli masz możliwość zdobycia futer baranich, to uszyj sobie pad kożuchowy ( warstwa wełnista do konia). Świetny na zimowe spacery....
ja mam pod siodło Charro potnik wypełniony czymś.... podobno końskim włosiem 😲 Poza tym używam kocyk Navajo i to wszystko - zero problemów 😎
Ja mam taki
http://www.transterm.com.pl/wwr/sklep2/details.php?sesja=1255602962MBFWB19196830151417307541436328703&view=1176&d1=4&d2=4
Na razie jeżdziłam dwa razy i było ok.
Figaro -proszę o dokładny przepis na pad kożuchowy  :kwiatek:.Mam zbędne skórki  i myślałam właśnie żeby uszyć coś na zmianę .Mam jeszcze niemiecki siennnik(?)-materac , wypełnienie 100% wełna,gruby(nie czuć przez niego palców), pokrycie oddychające .Zastanawiałam się żeby to pociąć ,obszyć i u tapicera zamówić taki pokrowiec na zamek żeby można było łatwo wyprać 🙂.
Do soboty postaram się "wkleić " kilka zdjęć samego  padu  z opisem!!! A teraz w praktyce.
Kilka zdjęć padu kożuchowego. Uszyłem go z  3 średnich skór baranich i koca, wzorując się na oryginalnych padach west.

Taki westowy filmik z naszych zawodów.

Drodzy Westowcy  -jak "po Waszemu" mowi sie na  rozmiar łęku "Wide" i "Extra Wide" (wdg angielskiej rozmairowki jakies 35-36) Full quater?
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

Drodzy Westowcy  -jak "po Waszemu" mowi sie na  rozmiar łęku "Wide" i "Extra Wide" (wdg angielskiej rozmairowki jakies 35-36) Full quater?
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

Co do odpowiedników angielskich miar w stosunku do rozstawu ławek w siodłach West to niestety nie wiem jaka jest systematyka
ale na większość koników SP pasują siodła o rozstawie semi quater, full bardziej na koniczka okrąglejszego, ale i tak polecam przymiarkę siodła bezpośrednio do grzbietu przed kupnem.

a tu artykuł o siodłach West warto się zapoznać
http://www.western.one.pl/nowa/15.htm

pozdrawiam
🏇
Figaro.Winner na pierwszym zdjęciu, które wstawiłeś, koń jest zrolowany, czy to jest element rozciągający, czy to nie było celowe?

Na każdej jeździe rozciągam mojego konia w stępie i w kłusie, mam z nim trochę więcej pracy, bo jest sporo dłuższy i większy od innych koni westowych, ale dajemy radę 😉 Muszę powiedzieć, że dopiero te ćwiczenia wykonywane w nieklasyczny sposób, mój koń w pełni zrozumiał i polubił.

Pierwsze treningi i pierwsze gięcia były naprawdę słabe, a teraz trzymam konia w palcach i wodzi nosem w każdą stronę za wodzami

Może opiszecie w skrócie ćwiczenia które wykonujecie? Co na rozgrzewkę, co w środku treningu i na koniec, wiem, że to zależy od dyscypliny, co innego ćwiczy reiner i co innego trailowiec, ale wiele jest wspólnego 🙂
Na początek- gimnastyka w myśl cudownej zasady, że koń luźny na boki=koń luźny w potylicy. Od gimnastyki zaczynam każdą jazdę na każdym koniu, dalsze elementy zależą od tego, jaki to koń, co chodzi etc

Często po gimnastyce ruszam takim mega dodanym kłusem, na rzuconej wodzy- wiele koni rewelacyjnie się wtedy rozluźnia, chociaż są oczywiście takie, które tylko się nakręcają (na tarantce nie próbuję takich numerów  😁 )

Aha, i czas treningu zawsze wyznacza mi koń  kończę, kiedy jestem zadowolona, czasem po pół godzinie, czasem po dwóch-i wiem, że jazdę muszę skończyć w dobrej atmosferze, kiedy oboje odpuścimy 😉 prawie zawsze na stępa po jeździe jadę na spacer dookoła łąki- to też w ramach budowania wzajemnego zaufania.
Mam paskudny nawyk, kiedy coś idzie nie tak, jak bym chciała, koń odpowiada nie tak, jak go o to proszę- zatrzymywania się i rozmyślania czemu, co się dzieje, jakie mogą być przyczyny, przypominania ćwiczeń - i czasem tak stoję, stoję, stoję.... 😂

Lubię urozmaicać treningi-zaskoczyć konia reiningowego drągami albo odwrotnie- na trailowym próbować spinów, zdarza mi się nawet ustawić małą przeszkodę - a nie tłuc jedno do bólu  🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się